Krigens Begyndelse

Man kan sige, at Den kolde krig varede fra dengang, da USA's præsident Truman præsenterede sin doktrin, Trumandoktrinen, i 1947, og frem til Berlinmurens fald i 1989. Præsident Truman lancerede den nye doktrin i en tale til kongressen den 12. marts 1947. Fra talen er følgende citat blevet fremhævet:

“Jeg mener, at det må være USA’s politik at støtte frie folk, som gør modstand mod bevæbnede mindretals forsøg på al undertrykkelse eller pres udefra”.

Den kolde krig var dermed erklæret, og der var tale om en generel støtte til alle ”frie” mennesker. Af citatet fremgår det, at USA ville gribe ind i konflikter overalt i verden, hvor de anså demokratiet for truet. Dette var essensen af den nye doktrin, som betød, at USA kort tid efter ydede militær bistand til Grækenland i kampen mod kommunistiske grupper. Trumandoktrinen betød et skridt i retning af en aktiv amerikansk udenrigspolitik, som havde til mål at bekæmpe kommunismen, og Trumans tale til kongressen betød, at linierne i Den kolde Krig for alvor var trukket op.

Ingen kommentarer: